Чланци

СЕКЦИЈА МЛАДИХ

Na XV sednici predsedništva Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštitti Srbije, održanoj 23.avgusta 2012.god. formirana je sekcija mladih. Za predsednicu sekcije imenovana je Gordana Preković.
Formiranje sekcije mladih proisteklo je iz potrebe da se organizovano pristupi zastupanju, javnoj promociji i zaštiti radnih, socijalnih i sindikalnih prava mladih.
Zadatak i aktivnosti sekcije mladih biće usmerene na osposobljavanje i obrazovanje mladih kadrova za sindikalne aktivnosti.
Primarni cilj sekcije mladih u našem
Sindikatu biće pre svega širenje mreže Sekcije mladih vertikalnom uzlaznom putanjom - od nivoa grada, preko okruga i pokrajine, radi afirmacije sindikata među mladima, kao i njihova veća zastupljenost u sindikalnim aktivnostima.
Osnovni ciljevi i zadaci Sekcije mladih su sledeći:
- upoznavanje javnosti sa specificnim problemima mladih zaposlenih u zdravstvenoj i socijalnoj delatnosti,
- pridobijanje podrške javnosti, u najširem smislu te rači, za naše stavove, predloge i akcije,
- afirmacija i zaštita specificnih profesionalnih, radnih, socijalnih i sindikalnih prava i interesa mladih radnika,
- angažovanje na rešavanju problema pri zapošljavanju mladih radnika,
- borba za dosledno primenjivanje propisa o posebnoj zaštiti mladih na radu,
- osiguranje efikasnije socijalne i zdravstvene zaštite mladih radnika.

Uspešnost članstva Sekcije mladih u ostvarivanju ovih zadataka uslovljena je i stepenom njihovog obrazovanja i osposobljenosti za sindikalni rad. Stoga ce sekcija mladih pristupiti planskoj i sistematskoj edukaciji rukovodstva i članstva Sekcije.
Organizovaćemo razne edukacije
mladih o ulozi sindikata, o njihovim pravima i  načinima na koja ta prava mogu da ih zaštite, i uopšte načinima na koji mogu poboljšati svoj položaj u radnom okruženju i društvu.  Animiranjem kroz radionice koje ćemo organizovati, učešćem na međunarodnim skupovima mladih i povezivanjem sa sekcijama mladih u drugim delatnostima, savezima i asocijacijama,  kako u zemlji tako i u regionu, podsticaćemo konstantnu edukaciju i trening članstva kako bi razmenom iskustva, stekli nova primenjiva znanja i podstakli saradnju mladih na svim nivoima.
Učešće predstavnika
Sekcije mladih u ukupnim aktivnostima na daljoj reformi radnog zakonodavstva, zdravstvenog i penzionog osiguranja.
Zaštita interesa mladih jedna je od najvaznijih aktivnosti sekcije koja može doprineti učlanjivanju mladih radnika, a time i jačanju našeg Sindikata. Zbog neinformisanosti  o prednostima sindikalnog organizovanja, mladi najčešće  doživljavaju sindikate kao tradicionalne organizacije koje ne odgovaraju modernom načinu života.
U cilju prevazilaženja problema nezainteresovanosti mladih za učlanjenje u Sindikat, Sekcija  će usmeriti svoje aktivnosti na:
- afirmisanju Sindikata među mladima i poboljšanju imidža koji Sindikat ima u društvu,
- organizovanju učlanjenja mladih radnika, kuturnih, sportskih i drugih aktivnosti mladih,
- izradi posebnih publikacija za mlade članove Sindikata i potencijalno članstvo,
- organizovanju tribina i okruglih stolova na teme koje su od interesa za mlade radnike i potencijalno članstvo.
- osposobljavanje mladih za borbu protiv svakog oblika diskriminacije i zlostavljanja na radu.

Preduslov za pomenute aktivnosti jeste jačanje uticaja mladih radnika u procesu odlučivanja i njihova zastupljenost u organima Sindikata .
Efekat delovanja sekcije mladih može biti vidljiv tek ako su njeni ciljevi i program integrisani u program rada i praktično delovanje Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.


Ви сте овде: ЈСО